2011. november 21., hétfő

Karácsonyi ötletek I.

Szombat délután felhívott drága Hugim , hogy mézeskalács házakat szeretnének majd készíteni és adjam meg hozzá a receptet. Leírom ide, itt megnézheti Ő is és Ti is, hátha kedvet kaptok hozzá! Nagyon jó kis időtöltés, főleg gyerekekkel!
Nekem tavaly ilyenek lettek:






Borzák néni mézes süteménye

Borzák Marika néni nagyon kedves szomszédunk volt, tőle kaptuk ezt a receptet. Van egy régi családi kézzel írott receptes könyvünk, majdnem minden recept el van nevezve valakiről.

Hozzávalók:
1 kg liszt
4 tojás
33 dkg porcukor
33 dkg méz
3 evőkanál zsír
1 vaníliáscukor
1 csapott evőkanál szódabikarbóna
a fűszereket 1 csomag Kotányi Mézeskalács keverékkel helyettesítjük
1 citrom lereszelt héja
+ ízlés szerint tehetünk még bele őrölt gyömbért, fahéjat, szegfűszeget

A tojásokat a porcukorral kikeverjük majd hozzáadjuk a meglangyosított mézet. Ha ezt is elkevertük hozzáadjuk a zsírt a szódabikarbónát a vaníliáscukrot  a citromhéjat és a fűszerkeveréket. Ha szeretnénk ekkor tehetjük bele a plusz fűszereket is. Ezt jól kikeverjük és a liszttel összegyúrjuk. A tésztát letakarva hűvös helyen egy éjszakát pihentetjük.
Másnap újra összegyúrjuk, majd kb. fél centi vastagra nyújtjuk. Innentől bármilyen formát szaggathatunk ki belőle, nagyon sok féle kiszúró formát találhatunk a boltokban. Vagy elkészíthetjük a házikókat is!

Én papírra szoktam megrajzolni a részeket, kivágom, ráteszem a formát a tésztára és éles késsel körbevágom.
Tepsibe sütőpapírra teszem a tésztákat, megkenem felvert tojással, 160 fokon hőlégkeveréssel sütöm. Ne rakjátok szorosan egymás mellé, mert kicsit nőni fognak a sütik, akkor lesznek készen, ha rózsaszínes az aljuk, nem tudok időt mondani, nézegetni kell!

Így szoktam megrajzolni a részeket. az ajtó és ablakok helyét pedig tetszés szerint kivághatjuk a tésztánkból!
Ha megsültek a darabok cukros tojásfehérjével tudjuk összeragasztani és díszíteni. Ehhez a ragasztóhoz kell egy tojásfehérje amit jó kemény habbá verünk porcukorral és egy kevés citromlével. Recept szerint 25 dkg porcukor kell, de nekem több kellett, hogy jó legyen.
Díszítéshez még használtam kókuszreszeléket és kristálycukrot is a háztetőkön, hogy jeges hatása legyen.

Ennyi lenne a recept, ha van kérdésetek szívesen válaszolok mindenre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése