Nekem tavaly ilyenek lettek:
Borzák néni mézes süteménye
Borzák Marika néni nagyon kedves szomszédunk volt, tőle kaptuk ezt a receptet. Van egy régi családi kézzel írott receptes könyvünk, majdnem minden recept el van nevezve valakiről.
Hozzávalók:
1 kg liszt
4 tojás
33 dkg porcukor
33 dkg méz
3 evőkanál zsír
1 vaníliáscukor
1 csapott evőkanál szódabikarbóna
a fűszereket 1 csomag Kotányi Mézeskalács keverékkel helyettesítjük
1 citrom lereszelt héja
+ ízlés szerint tehetünk még bele őrölt gyömbért, fahéjat, szegfűszeget
A tojásokat a porcukorral kikeverjük majd hozzáadjuk a meglangyosított mézet. Ha ezt is elkevertük hozzáadjuk a zsírt a szódabikarbónát a vaníliáscukrot a citromhéjat és a fűszerkeveréket. Ha szeretnénk ekkor tehetjük bele a plusz fűszereket is. Ezt jól kikeverjük és a liszttel összegyúrjuk. A tésztát letakarva hűvös helyen egy éjszakát pihentetjük.
Másnap újra összegyúrjuk, majd kb. fél centi vastagra nyújtjuk. Innentől bármilyen formát szaggathatunk ki belőle, nagyon sok féle kiszúró formát találhatunk a boltokban. Vagy elkészíthetjük a házikókat is!
Én papírra szoktam megrajzolni a részeket, kivágom, ráteszem a formát a tésztára és éles késsel körbevágom.
Tepsibe sütőpapírra teszem a tésztákat, megkenem felvert tojással, 160 fokon hőlégkeveréssel sütöm. Ne rakjátok szorosan egymás mellé, mert kicsit nőni fognak a sütik, akkor lesznek készen, ha rózsaszínes az aljuk, nem tudok időt mondani, nézegetni kell!
Így szoktam megrajzolni a részeket. az ajtó és ablakok helyét pedig tetszés szerint kivághatjuk a tésztánkból! |
Díszítéshez még használtam kókuszreszeléket és kristálycukrot is a háztetőkön, hogy jeges hatása legyen.
Ennyi lenne a recept, ha van kérdésetek szívesen válaszolok mindenre!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése